marts 25, 2025

Rejser til Sydøstasien

Rejsevejledning til en sikker rejse.

Rejsevejledning 

Skal du ud at rejse? Brug denne vejledning så du husker det hele i farten. 

Se mere her 

Fra Thailands pulserende storbyer til Vietnams frodige landskaber – Sydøstasien er en populær destination for eventyrlystne rejsende. Men før du pakker rygsækken, er det vigtigt at tage de rette forholdsregler for at sikre en tryg og sikker rejse. Her får du en guide til de nødvendige vaccinationer og forholdsregler mod malaria og andre myggebårne sygdomme. 

Obligatoriske og anbefalede vaccinationer

For rejser til Sydøstasien uanset længde,  gælder følgende anbefalinger om vaccination: 

  • Stivkrampe/difteri: Revaccination anbefales, hvis det er mere end 10 år siden sidste dosis.   
  • Hepatitis A: Beskytter mod leverbetændelse type A, som kan smitte via mad og drikke. 

 

Afhængigt af rejsens varighed og aktiviteter kan følgende vaccinationer også være relevante: 

  • Hepatitis B: Beskytter mod leverbetændelse type B, som kan smitte via blod og kropsvæsker. 
  • Tyfus: Anbefales ved længere ophold eller rejser til områder med dårlig hygiejne. 
  • Rabies: Relevant ved tæt kontakt med dyr, ved visse aktiviteter og ved ophold langt væk fra lægehjælp. 
  • Japansk hjernebetændelse: Anbefales ved længere ophold i fugtige landrområder, eller ved udendørsophold om aftenen/natten i områder med risiko for smitte. 

 

Enkelte lande kan kræve dokumentation for gul feber-vaccination, hvis du ankommer fra et land med risiko for gul feber. Vi rådgiver dig om de specifikke krav. 

Malariaforebyggelse

Malaria findes i visse områder af Sydøstasien, og risikoen varierer afhængigt af land og område. Typen af malariaforebyggelse afhænger af risikoen for malaria i det pågældende område, men god forebyggelse af myggestik er et minimum. Vi anbefaler altid: 

  • Brug myggespray fra Danmark. Apoteket kan rådgive dig om typerne af myggespray. 
  • Bær langærmet tøj og lange bukser, særligt i skumringen. 
  • Sov under myggenet, gerne imprægeneret. 

 

Derudover kan det være en anbefaling at tage malariaforebyggende medicin under ophold i malariaområder eller medbringe en nødpakke til brug ved bekræftet malaria på rejsen. Vi rådgiver om malariamedicin og laver recept på medicin ved behov. 

Selv hvis du tager de nødvendige forholdsregler og beskytter dig bedst muligt, kan du stadig risikere at blive smittet med malaria. Derfor anbefaler vi, at du tager et termometer med hjemmefra, så du kan måle din temperatur, hvis du får feber. Feber, både under rejsen og op til 3 måneder efter hjemkomst, kan være malaria. 

Andre myggebårne sygdomme

Ud over malaria findes der også andre myggebårne sygdomme som denguefeber, zikavirus, japansk hjernebetændelse og ande sygdomme i Sydøstasien. Derfor er god myggeforebyggelse som beskrevet ovenfor altid vigtig. 

Smitte med zikavirus kan medføre alvorlige fosterskader ved graviditet. Vi anbefaler, at gravide (eller ved planlagt graviditet) søger vejledning hos egen læge i tilfælde af rejser til områder med risiko for zikavrius. 

Planlægning af vacciner og malariaforebyggelse

For at opnå den bedste beskyttelse på rejsen, er det vigtigt at planlægge dine vaccinationer i god tid før rejsen. Vi kan rådgive dig om de nødvendige vacciner og den mest passende malariaforebyggelse til netop din rejse. Det vil dog være en fordel, hvis du på forhånd har overblik over, hvor du skal opholde dig i de pågældende lande, samt hvor længe.

Vaccinerådgivning

Book tid til en rejsekonsultation hos en af vores rejserådgivere, hvis du planlægger at rejse. Så hjælper vi dig med at vurdere, hvilke vaccinationer, der er relevante for din rejse.

Forfatter

  • Cecilia Kabels, Advisor ved Medicals ApS