Årsag
Smitte via
Symptomer
Feber, hovedpine, lammelser, følsomhed over for luft og vand, død.
Tilfælde i DK
Meget sjældent, seneste tilfælde i 1982.
Rabies, også kaldet hundegalskab, er en meget alvorlig sygdom, der skyldes en virus, som angriber hjernen og nervesystemet. Hvis man ikke får behandling, er sygdommen altid dødelig. Sygdommen findes primært hos dyr, men mennesker kan blive smittet, hvis de bliver bidt, slikket, kradset eller revet af et smittet dyr .
Hvis man bliver bidt af et dyr, der kunne have rabies, skal man straks gøre følgende:
1. Vask såret grundigt med sæbe og vand i mindst 15 minutter.
2. Søg lægehjælp så hurtigt som muligt (inden for 24 timer).
De første symptomer på rabies er feber, hovedpine og en mærkelig fornemmelse omkring bidstedet. Senere kan man blive meget følsom over for luft og vand og få kramper i musklerne, især de muskler, man bruger til at synke. Hos nogle smittede kan der også opstå lammelser i arme, ben og vejrtrækningsmusklerne, mens man stadig er ved fuld bevidsthed.
Rabies smitter primært gennem bid eller krads/ridser fra smittede dyr som hunde, flagermus, aber, ræve og gnavere. Virus overføres via spyt fra det smittede dyr, når spyttet kommer i kontakt med åbne sår eller slimhinder på et menneske.
Efter at man er blevet smittet, kan det tage fra 20 til 90 dage, før man begynder at føle sig syg. I nogle tilfælde kan man dog blive syg allerede efter 4 dage, mens det i andre tilfælde kan tage flere år.
Det anbefales, at følgende personer bliver vaccineret mod rabies:
På apoteket kan både voksne og børn fra 9 år få en vaccine mod rabies.
Enkelte apoteker vaccinerer børn fra 3 år.
Det primære vaccinationsprogram består af to doser:
Vaccinen beskytter umiddelbart efter (senest 1 uge efter) 2. vaccination. Hvis du bliver bidt af et pelsdyr under din rejse, skal du straks søge lægehjælp, uanset om du er vaccineret eller ej.
Rabies findes mest i Afrika syd for Sahara, Asien og Latinamerika. Risikoen for at blive smittet er størst i områder, hvor mange dyr har rabies, og hvor man ikke vaccinerer dyr. I Danmark er rabies meget sjældent, og det ses kun ved bid fra flagermus. Det sidste danske tilfælde af rabies var i 1982. På verdensplan dør omkring 40.000 mennesker af rabies hvert år.
Skal du ud at rejse? Brug denne vejledning så du husker det hele i farten.
Se mere her
Navn | Pr. dosis | Pr. dosis medlem af Danmark (50%) | Antal doser | Revaccination |
---|
Rabiesvaccination anbefales i mange udviklingslande som dele af Asien, Afrika og Sydamerika, hvor risikoen for smitte er høj, især i landdistrikter. Hvis du planlægger en rejse til disse områder, er det vigtigt at sikre, at du er korrekt vaccineret. Vores advisors vil guide dig til at tage den rette beslutning for din rejse.
Det anbefales at blive vaccineret mod rabies, hvis du rejser til højrisikoområder eller skal være i tæt kontakt med dyr. Vaccinen gives i tre doser over en måned, så det er vigtigt at starte i god tid inden afrejse. Hos os kan du booke tid til telefonis rejsekonsultation og få en vaccinationsplan tilpasset dine behov.
Rabiesvaccinen er nødvendig, hvis du skal rejse til områder med høj risiko for rabies, hvis du skal arbejde med dyr eller skal opholde dig mere end 24 timer fra lægehjælp. Det er vigtigt at huske på, at man trods vaccination fortsat skal opsøge lægehjælp øjeblikkeligt ved udsættelse for smitte (bid fra pelsdyr). Vores advisors kan hjælpe dig med at vurdere, om vaccinen er relevant for din rejse, og sikre, at du er beskyttet. Det er muligt ved at booke tid til telefonisk rejsekonsultation.
Uden behandling er rabies altid dødeligt. Vaccine før eksponering eller hurtig behandling efter et bid kan dog redde liv. Alle, der bliver bidt af et muligt rabies-smittet dyr, skal opsøge lægehjælp hurtigst muligt og modtage opfølgende behandling, uanset vaccinestatus. Desuden anbefales det at vaske såret med vand og sæbe i 15 minutter. Vi tilbyder rabiesvaccination og rådgivning om din risiko på rejsen.